Berättelser Hälsa Hampa

Stephen använde cannabinoider för att lindra eksem och asthma

Stephen har Asthma och eksem vars problematik kraftigt försämrades genom hans jobb som asbestsanerare, hans medicin tog slut och valde då att söka en alternativ lösning och fann då att man kan inhalera cannabinoider via en vejp/e-cigg samtidigt som han började behandla sin eksem med hampasalva. Läs Stephens berättelse. jul 10, 2017

Stephen använde cannabinoider för att lindra eksem och asthma

Hela familjen led av Stephens problematik. När medicinen inte fungerade vände sig Stephen till hampaväxten – en av världens mest mångsidiga grödor. Tack vare naturligt förekommande cannabinoider som finns i industrihampa så har Stephen McKinnons besvär minskat och har åter fått tillbaka sin livskvalitet.

Vanessa som är Stephens fru, märkte själv stor skillnad när han började nyttja cannabinoider i sin livsstil.

Vid ett behagligt Café inne på Göteborgs centralstation sitter Stephen McKinnon och hans Fru Vanessa och fikar.
–Jag arbetar som asbestsanerare för ett rivningsföretag och har gjort det ungefär i ett år, berättar Stephen. Arbetsförhållanden är bitvis farliga och präglas av väldigt mycket smuts. Där vi behöver bära skyddsdräkter, för att skydda mot alla de skadliga partiklarna som flyger runt.

När Stephen började som asbestsanerare blev astman värre. Han tror att huvudorsaken var all stress, men tillägger:
–Även om vi arbetar i en s.k. riskfri omgivning så förekommer alltid damm. Stephen som har asthma, använde snart upp hela sin tillåtna mängd av den receptbelagda astmamedicinen, som skrevs ut av en läkare. Han började då söka på internet efter en alternativ lösning. Då upptäckte Stephen att man kunde inhalera cannabinoider genom vejping/e-cigg.

Stephen använder en så kallad ”vejp”/e-cigg för att konsumera cannabinoider

Vejpa Cannabinoider

Stephen har haft astma mer eller mindre hela livet, men under de senaste 5 åren har det blivit något värre.
–Men jag måste säga att sedan jag upptäckte e-juicen har jag lyckats stabilisera astman säger han, den är inte längre lika oberäknelig. Stephen tillägger även att användningen av sin ordinarie inhalator sker väldigt sällan nu när han har cannabinoiderna.

–Som anhörig märker man skillnaden, fortsätter Vanessa. Jag märker att jag aldrig hör ljudet av att du inhalerar din medicin längre.

Stephen berättar att han använt e-juicen och sin vejp i c.a 6 månader nu.
–Både min hals och lungor känns bättre av att ”vejpa” i jämförelse med när jag använde inhalator säger han och och fiskar upp sin nya vejp (se bild ovanför).

–I början använde jag ganska mycket e-juice, men märkte att det inte behövs så mycket för att få effekt.
–Några få droppar verkar fungera lika bra. Det är också väldigt avslappnande, och hjälper mig att sova. När jag vejpar på dagen blir jag inte trött utan känner mig bara lugn och fokuserad. Dessutom känner jag ingen tendens till att stressa upp mig för saker som jag vanligtvis skulle ha gjort.

Stephen använder numera hampasalva som fått hans eksem under kontroll. Tidigare var det mycket värre.

Kroppssalva mot eksem

Stephen har i kombination med astma även eksem. Något han och hans familj var rädd skulle förvärras i samband med att han började arbeta på rivningsföretaget. Han visar huden på sin arm och säger:

–Nu ser det ju bra ut, men det har varit mycket värre.

Samtidigt som hans astma blev värre, så blev också hans hudbesvär allt mer uppenbara. Många av hans kollegor, särskilt de som jobbat under en längre tid har tydlig klåda orsakat av glasfiberdamm i luften, berättar Stephen och fortsätter:

–Jag smörjde rikligt med hampa-kroppssalva i ansiktet. Idag upplever jag  t.o.m. att huden är bättre än den var innan jag började jobba med rivning. Jag upplever att den skyddar väldigt bra, och jag kan nästan känna hur den reparerar huden väldigt fort. Om jag t.ex smörjer på eftermiddagen efter jobbet kan utslagen vara mer eller mindre borta redan på kvällen.

Vanessa flikar in: Detta är inte bara utslag från glasfiber utan även svettutslag, du svettas ju en hel del i ditt jobb.
Stephen instämmer: Det gör jag. Vi måste använda extremt täta skyddsdräkter som varken släpper någonting in eller ut någonting.

Stephen har haft eksem lika länge som astma, dessa två har ofta en koppling berättar han. Men nu upplever han att kroppssalvan även har stabiliserat eksemen.

källa: Pixabay

Alla i familjen använder Hampaprodukter

–Våra tonårsbarn tar ibland några droppar hampaolja innan skolan. De upplevde större fokus och mindre stress över typiska tonårskänslor.

Vanessa flikar in och berättar: Barnen kom hem förra veckan och hade blivit kraftigt brända i solen. Detta var olyckligtvis dagen innan skolexamen. Förtvivlade över att vara brända och röda som tomater ropade dom ”vad ska vi göra”. De smörjde med kroppssalva och dagen efter var det värsta läkt och barnens examen var räddad. Kroppssalvan verkar fungera skyddande som solkräm också, och den verkar hjälpa t.o.m mot myggbett. Vi använder salvan som en ”allround-krydda” för alla sorts besvär numera, skrattar Vanessa.

Stephen berättar också att han har värk i händerna, en arbetsskada han fått av att ha använt vibrerande maskiner. Han upplever att det lindrar smärtan med att massera händerna med kroppssalva.

Att Hitta ur den onda cirkeln

Stephen filosoferar över hur livet skulle ha varit utan hampa, och säger: Efter ett år med demolerings arbete hade nog huden i mitt ansikte varit riktigt dåligt. Jag jobbade tidigare på en bar i Göteborg tidigare. Där använde jag ofta tvål, och kom också i kontakt med en mängd andra medel. Där hände det att jag kliade mig i ansiktet så det började blöda. Och nu gör jag ett t.o.m. värre jobb och har inga större problem med hyn. Jag kan nog säga att hampaprodukter definitivt har förbättrat min livskvalitet avsevärt.

Vanessa poängterar: Jag tror att det är väldigt viktigt att förstå att när det gäller astma; när andningen inte funkar, när man inte får luft, kommer paniken. Stressen stiger och man får ingen ordentlig sömn. Huden reagerar också på stressen, vilket ytterligare gör det svårare att sova p.g.a klådan. Du har brutit den onda cirkeln, Stephen.

– Ja, det är verkligen svårt att hitta ut ur den onda cirkeln då stressen förvärrar astman, allt kan eskalera och bli värre och värre. Stephen blir lågmäld en stund men fortsätter:
– Min mor dog när hon besökte oss här i Sverige. Hon var bara 61 år gammal. Det startade en mycket svår tid för mig. Det var sommar när det hände och senare på vintern hade mina besvär blivit så allvarliga att jag togs in på sjukhus två gånger. Det gick inte att få astmaanfallen under kontroll, medicinen jag tog fungerade helt enkelt inte. På sjukhuset fick jag fick ligga i en nebulisator. Jag kände mig som om jag vore 75 år gammal. Det är nu fyra år sen.

Nebulisator – En nebulisator omvandlar flytande läkemedel till en fin aerosol som andas in genom ett munstycke eller en mask. Nebulisatorer är ofta stora och används i första hand inom vården till små barn eller personer med svåra astmaanfall, som kan ha svårt för att använda en spray eller en pulverinhalator.

Hela familjen var såklart påverkade – utöver sorgen att ha förlorat en kär familjemedlem. Oron på nätterna påverkade alla, inte bara Stephen. Det var flera gånger vi trodde han skulle dö, berättar Vanessa, det var så pass panikartat.

–Jag är fysiskt i ganska gott skick, säger Stephen, jag rör mig ganska mycket i mitt jobb. Men under den här perioden kunde jag knappt ta mig upp för en trappa.

–Men nuförtiden är det helt fantastiskt. Jag somnade t.ex. redan klockan åtta igår kväll och när jag vaknade klockan fem tänkte jag Wow, hur är det möjligt, säger Stephen och skrattar. Mycket frisk luft och e-juice gör mig gott. Jag sover bättre än jag gjort på många år, och vaknar inte mitt i natten av att jag kliar mig.

Vid frågan, med tanke på att han ger sina egna barn, skulle han kunna tänka sig att rekommendera hampaolja produkterna till unga människor?

Utan tvekan skulle jag göra det. Barn idag är väldigt stressade. Jag vill inte att mina barn ska behöva känna stress om dom inte måste, och jag skulle mer än gärna rekommendera hampaolja till andra människor.

Text: Marie Ahlin & Linus Melman


Syftet med denna typ av artikel är att ge personer möjligheter att göra sin röst hörd. Alla människor har unika förutsättningar och påverkas olika. Det som yttras i dessa sammanhang är därmed baserade på individuella personers erfarenheter.

När jag var 14 bestämde jag mig för att dedikera mitt liv till hampa. Att lära mig allt jag kan om denna växt och att dela med mig av denna kunskap.
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments