Berättelser Hälsa Hampa

MMA-fightern Nermin använde cannabinoider för att återhämtning

Under en MMA-tävling blev MMA fightern Nermin Mehmedagić knockad och drog på sig en hjärnskakning, problemen uppenbarade sig även i kraftig huvudvärk/migrän. Med tiden blev problemen värre och vården kunde inte hjälpa till. Så testade han cannabinoider, ta del av hans berättelse. maj 15, 2017

MMA-fightern Nermin använde cannabinoider för att återhämtning

Cannabinoider från hampaprodukter hjälper det endocannabinoida systemet att återställa balans och funktion i kroppen. Vilket i sin tur innebär att det går att använda som ett kosttillskott för återhämtning, det gjorde MMA-fightern Nermin Mehmedagić.

Solen skiner utanför fönstret på kafét när Nermin Mehmedagić slår sig ner vid bordet. Han är 24 år gammal och har tränat kampsport sedan han var 8.
–Det är nog det som utvecklat mig mest som människa, man lär sig saker som man tar med i livet. Så som att kämpa på oavsett hur jobbigt det är. Han säger att mycket av det han lyckats i livet grundar sig i denna egenskap.

Efter en tids återhämtning är Nermin tillbaka i ringen.

Blev knockad

Det var även denna viljestyrka som fick det att gå snett den där oktoberdagen 2015.
–Jag gick match på The Zone, en amatör MMA tävling i Stockholm. Förutsättningarna var inte optimala innan matchen. Jag hade haft lågintensiv halsfluss i 3-4 veckor och kände direkt att jag inte var ”in the zone”. Berättar Nermin.

I andra ronden blev han träffad av en höger. Efter slaget började hans motståndare mata på med slag, kort därefter bröt domaren matchen. Nermin gick ur som förlorare och hade dessutom drabbats av huvudvärk. Som senare skulle visa sig vara en hjärnskakning. Trots det fortsatte han träna, något som senare skulle visa sig vara ett dumdristigt beslut. Under ett pass ramlar han och slår huvudet i mattan. På väg hem efter träningen känner han att något inte stod rätt till. Som att den förgående hjärnskakningen eskalerade ytterligare ett steg. I efterhand förstå han att han istället skulle ta det lugnt och vila. Istället för att bita hop och bara köra.

När Nermin började använda Hampa E-juice så började huvudvärken släppa.

Hampaolja för återhämtning

Efter incidenten gick Nermin runt med konstant huvudvärk, och han annars balanserande mående pendlade från höga toppar till djupa dalar. Men mest var han nere. Det vården erbjöd han var anti-depressiva mediciner och en rekommendation att vila. Han valde att tacka nej till medicinerna. Istället började han leta runt på nätet och det var då han hittade hampaolja. Han läste om dess anti-inflammatoriska egenskaper och att det kunde hjälpa till vid hjärnskakning. När han sedan läste att det var tillåtet i Sverige kunde han knappt inte tro sina ögon.

Risken att drabbas av psykiska problem efter hjärnskakningar är överhängande, en Canadensisk studie från 2015 visade att endast efter en hjärnskakning så kunde risken för självmord öka trefaldigt. En annan studie visade att CBD (Cannabidiol) har snabbverkande anti-depressiva egenskaper. Jämfört med många farmakologiska lösningar tar flera veckor innan de börjar verka.

Efter att Nermin fick hem oljan började han dosera försiktig. Första gången tog han endast en droppe, men fick ingen större effekt. Så han ökade med en droppe varje dag tills efter ett par dagar då effekten började visa sig.
–Det kändes ungefär som när att man sticker hål på en ballong, trycket minskade och min konstanta huvudvärk började sakta och säkert lägga sig, säger Nermin. Huvudvärken som orsakats av hjärnskakningen försvann sakta men säkert. Dessutom blev hans sömn bättre och han upplevde bättre återhämtning vid fysisk träning.

Idag använder Nermin hampaprodukter i sin dagliga livsstil.

En av anledningarna till varför det fungerade för honom kan bero på är att i hampaoljan finns ett flertal antioxidanter. Vars inverkan inkluderar att minska inflammationer i hjärnan, något som uppstår vid en hjärnskakning då neurala inflammationer bildas. En studie som gjordes 2014 från Tel Aviv kunde visa att mikrodoser av cannabinoiden THC reducerade svällandet av hjärnan hos möss.

När han får frågan om vad han skulle säga till anda som vill testa hampaolja säger han:
–Ha ett ett öppet sinne, utan några fördomar och försök att läsa på så mycket som möjligt. Det är väldigt individuellt om hur det fungerar. Förklarar Nermin som idag är återställd efter skadan, samtidigt som hans inställning har förändrats inom kampsporten. Han bryr sig inte längre lika mycket om att vinna varje rond på träning, utan han är mer inriktad på att utvecklas istället för att göda sitt ego.

Efter träningen ställer han sig själv frågan ”blev jag bättre idag?”

 

Cannabinoider och återhämtning

Flertalet studier har genomfört kring det hela, samtidigt som fler människor använder cannabinoider för återhämtning.

 1. Skyddar hjärnan genom att minska förekomsten av inflammation. Källa [1]
 2. Har antioxidantiska egenskaper som skyddar hjärnan mot toxicitet. Källa [1]
 3. Cannabinoider hjälper till att främja ny tillväxt av hjärnceller. källa [1]
 4. Cannabinoider kan skydda hjärnan från svårt huvudtrauma. Källa [1]

Postkommotionellt syndrom (PSC)

Är ett komplext tillstånd som följer efter en hjärnskakning. Symtomen kan vara i månader efter olyckan. Enligt Mayo Clinic så drabbas människor med PSC av:

 • Huvudvärk
 • Yrsel
 • Trötthet
 • Ångest
 • Irritation
 • Insomnia
 • Minskad koncentration och minneskapacitet
 • Ökad ljus och ljudkänslighet

Syftet med denna typ av artikel är att ge personer möjligheter att göra sin röst hörd. Alla människor har unika förutsättningar och påverkas olika. Det som yttras i dessa sammanhang är därmed baserade på individuella personers erfarenheter.

När jag var 14 bestämde jag mig för att dedikera mitt liv till hampa. Att lära mig allt jag kan om denna växt och att dela med mig av denna kunskap.
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments