Berättelser Hälsa Hampa

Lena hanterade sin kroniska värk med hjälp av cannabinoider

Läs Lenas berättelse om hur hon för ett år sedan var Lena Nordö sängliggande, åt mängder av mediciner varje vecka. vecka åt hon mängder av tabletter utan att situationen förbättrades. Med hjälp av hampaolja så har hon fått livet tillbaka och trappat ner på medicinerna. feb 16, 2017

Lena hanterade sin kroniska värk med hjälp av cannabinoider

För ett år sedan var Lena Nordö sängliggande, varje vecka åt hon mängder av tabeletter utan att situationen förbättrades. Med hjälp av hampaolja så har hon fått livet tillbaka och trappat ner på medicinerna.

Solen skiner och det är vårkänslor i luften trots att det är i mitten av Februari, himlen är klarblå och Lena Nordö är på glatt humör. Hon är 60 år gammal, 5-barns mamma och sjukpensionerad sedan några år tillbaka. I den här artikeln delar hon med sig om sin hälsa som kantats av prövningar och numera hoppfullhet.

Hon är diagnosticerad med Fibromyalgi och Ehlers-Danlos syndrom (EDS). Vilket medför att hon drabbats av kronisk värk och smärta i kroppen samt ett försämrat läkkött. Vården har genom åren försökt hantera smärtorna med allt ifrån opiater till anti-depressiva medel. Trots dessa åtgärder fortsatte hennes hälsa att försämrats, det nådde den punkten att barnen utryckte stark oro över över moderns sviktande hälsa.

Lena hanterade sin kroniska värk med hjälp av hampaolja

Det var i April förra året som Lena började använda hampaolja.
–Jag visste väldigt lite om hampaolja, men mina barn visste mer. De fick mig att börja läsa på om ämnet, sedan bestämde jag mig för att testa, säger Lena medan ett rådjur skuttar förbi i den skimrande solen. Innan hon började med hampaolja hade hon 45 olika mediciner utskriva av läkarna, förlitade sig på hemtjänst och var mestadels sängliggande. Hennes livskvalité var i botten, till den grad att hon övervägde att avsluta sitt liv.

Det var genom en leverantör från Malmö som Lena först kom i kontakt med hampaolja. Det dröjde inte länge innan hon upplevde att hennes hälsa förbättrades, något hennes barn upplevde som dag och natt. Från att varit sängliggande i svåra smärtor började energin sakta återvända Till Lena och smärtan avtog.  Rörligheten ökade och orken kom tillbaka, den tidigare sängliggande Lena var nu ute och promenerade i den friska luften. Om än i små sträckor till en början.

Samtidigt beskriver hon situationen med oljan från Malmö som problematiskt. Det var ojämn kvalité på oljan, bristande kommunikation med leverantören och långa leveranstider. Under en period stod hon utan olja, vilket fick hennes hälsa att förfalla. Inom loppet av 10 dagar var hon återigen sängliggande.
–Jag kommer aldrig tillåta mig själv att hamna i en liknande situation, berättar Lena som trots en begränsad ekonomi väljer att prioritera oljan för sitt välmående. Lena tillägger även att hon hittat en ny leverantör som lever upp till hennes förväntningar och krav.

Lena gick från att vara sängliggande med stora smärtor, till att idag kunna promenera.

Slutade med medicinerna

–När jag började med oljan, fasades medicinerna ut sig nästan per automatik. Jag kunde plocka bort en efter en vartefter min hälsa förbättrades säger Lena. Samtidigt som hon vände sig till människor i hennes närhet och Facebook gruppen Hampaolja och Cannabinoida systemet för rådgivning. Idag använder hon endast alvedon och morfin mot smärtan utöver oljan, men i betydligt mindre mängder än förr.

Idag lever Lena ett betydligt hälsosammare liv och är ute och promenerar.

När Lena berättat för andra att hon använder hampaolja, har vissa människor blivit förskräckta, då de inte känt till vad det här är för något. Andra människor blir nyfikna och då brukar hon förklara vad preparatet är för något. Hon tycker det borde ses mer som ett kosttillskott, eftersom preparatet har minimalt med biverkningar och ingen risk för dödlig överdos. Människor i hennes närhet har sett stor skillnad, sedan hon började äta av oljan den där aprildagen 2016. Från en sängliggande tant, till en promenerade och energifylld dam.

Hon valde även att berätta för vården om sin nya medicin. Från början hade läkarna ingen aning om vad det var för något, men poängterade att så länge det hjälpte henne så såg de inget fel med det. Dock under ett läkarbesök var det även en läkarkandidat i rummet, den här unga personen gav henne tummen upp vid berättandet.

Lena tror att den nya generationens läkare har en annan inställning och kunskap om hampa och cannabioider. Hon tycker själv att man borde få bestämma över sin egen kropp och att myndigheterna borde lyssna mer på vårdpersonal som besitter spetskompetens.

Ett nytt liv

Genom att använda hampaolja har Lena Nordö återigen fått livet tillbaka. Hon säger själv att hon inte hade varit vid livet om det inte vore för oljan, eftersom smärtorna var så pass svåra att hon övervägde att avsluta sitt liv. Idag ser livet helt annorlunda ut. Trots att hon fortfarande är sjuk har livskvalitén ökat markant och hon ser ljust på framtiden.

– Jag skulle vilja resa igen, något som varit omöjligt tidigare. Ja vi får väl se säger Lena skrattandes.


Syftet med denna typ av artikel är att ge personer möjligheter att göra sin röst hörd. Alla människor har unika förutsättningar och påverkas olika. Det som yttras i dessa sammanhang är därmed baserade på individuella personers erfarenheter.

När jag var 14 bestämde jag mig för att dedikera mitt liv till hampa. Att lära mig allt jag kan om denna växt och att dela med mig av denna kunskap.
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments