Från smärta till livskvalité – en berättelse om endometrios

Berättelser Hälsa Hampa okt 10, 2017

Från smärta till livskvalité – en berättelse om endometrios

Flera gånger om året åkte Anne-Lie Kronohage in på sjukhus till följd av svåra smärtor orsakade av endometrios. Till slut fick hon nog och tog saken i egna händer.  

Anne-Lie sitter på en parkbänk i den idylliska Slottsparken i Malmö. Solen tittar fram och små skurar av regn faller ner, typiskt höst-väder med andra ord.

–När jag var 13 år fick jag menstruation för första gången. Det var då det började, berättar Anne-Lie Kronohage. Livet skulle länge kantas av smärtor, frånvaro från skolan och samhället. Det var först många år senare som hon blev diagnosticerad med endometrios.

Endometrios är ett sjukdomstillstånd som drabbar ca 10% av alla personer med livmoder. De vanligaste symtomen är extrema menstruationssmärtor och andra typer av smärtor kopplade till underlivet. Anne-Lie tillhör en av de som har så pass extrema smärtor att hon flera gånger om året har behövt läggas in på sjukhus.

–Jag mådde så dåligt och kände mig deppig. Inte blev det bättre av alla opioidpreparat de skrev ut, man tappar sig själv och hela sin personlighet, berättar Anne-Lie om sitt dåvarande liv.

Anne-Lie behövde uppsöka sjukhus ett flerta gånger för att få bukt med smärtan orsakat av endometrios.

Åkte in på Sjukhus

Året 2014 fick Anne-Lie åka in på sjukhus åter igen, för att sedan lämna sjukhuset med dubbla morfinplåster utan någon annan åtgärd. Då bestämde hon sig för att hitta en alternativ väg.

–Jag har testat allt: Citadon, Tramadol, morfinplåster, ketogansprutor var 3:e timme. Till slut fungerade inte det heller. Anne-Lie berättar även om hur hon använt Enanton & Synarela som är syntetiska hormonpreparat som agerar likt en kemisk kastrering, för att försöka hantera symtomen vid endometrios.

–Man blir så kass, jag tappade allt mitt hår.

Anne-Lie började googla och fann att man i USA använder cannabinoider för kvinnor med Endometrios, vilket ledde till att hon började använda hampaprodukter som innehåller cannabinoider.

Till en början blev hennes smärtor inte bättre, men hon märkte att kroppen påverkades. Hon beskriven känslan av att kroppen gick ett maraton varje dag, utan att hon egentligen rörde på sig. Efter tre månader försvann även hennes vårtor på händerna, som orsakats av virus.

Hon poängterar även hur kosten varit ett viktigt verktyg för att förbättra sin livskvalité.

–Jag har blivit min egna specialist, och äter en antiinflammatorisk kost.

Efter ett år

–Nej det kan inte vara sant, jag har inte ont i kroppen när jag vaknar eller på kvällen, berättar Anne-Lie med en intensiv röst. I dag lever hon ett mer eller mindre smärtfritt liv. Detta efter att ha testat flera olika typer av hampaolja. Till slut hittade hon det som fungerade för henne: en vattenlöslig variant som hon spär ut i vatten och dricker dagligen.

–Till en början doserade jag försiktigt, numera doserar jag mer på kvällarna. Det händer Ibland att mina symtom värre och då ökar jag min dos hampaolja.

Anne-Lie säger att det handlar om en dosfråga, och att hitta sin dos kan ta tid. Idag har hon ett liv fyllt av energi. Där hon kan dansa, köra motorcykel och motionera. Hon har haft alla hjälpmedel som kan tänkas kryckor, rullator och rullstol. Tidigare så var hon även beroende av hemtjänst.

Andra märker skillnad

–Oh ja, alla har lagt märke till det. Folk blir jätteintresserade, samtidigt som de är restriktiva och rädda. Många frågar huruvida jag blir trött, berättar Anne-Lie. För henne är det precis tvärtom, eftersom livet inte längre består av konstanta smärtor finns det mer energi till annat.

Några slutgiltiga ord

–Det finns människor som går med smärtor dagligen och kämpar – det behöver inte vara så. Till de som har denna sjukdom: Ta tag i detta. När jag tog tag i min egna situation och kom ifrån sjukvården blev jag frisk. Då gick jag mot friskhet med livskvalité i mitt liv.

Hon valde att dela med sin berättelse för att vara en röst för alla de kvinnor som drabbats av endometrios
–Cannabinoider har hjälpt mig och det kan hjälpa andra!


Vad är endometrios?

Endometrios är en kronisk gynekologisk sjukdomsom drabbar 10 % av alla personer med livmoder. Somliga är symtomfria, men det vanligaste är smärta före eller under menstruation, eller vid samlag.

Endometrios orsakas av att celler som liknar livmoderslemhinnan hamnar utanför livmodern och fastnar på organ i buken. Cellerna börjar där växa och orsakar inflammationer vilket kan leda till svåra smärtor, sammanväxningar och ärrvävnad. Det kan även leda till cystbildning. Endometrios hittas vanligtvis på äggstockar, äggledare, utanpå livmodern, urinblåsa, bukhinna och tarmar.
Källa: Endometriosföreningen


Syftet med denna typ av artikel är att ge personer möjligheter att göra sin röst hörd. Alla människor har unika förutsättningar och påverkas olika. Det som yttras i dessa sammanhang är därmed baserade på individuella personers erfarenheter.

När jag var 14 bestämde jag mig för att dedikera mitt liv till hampa. Att lära mig allt jag kan om denna växt och att dela med mig av denna kunskap.
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments