Användningsområden Hampa

Hampapapper – världens första papper!

Papper tillverkat av hampa är ett mer miljövänligt och hållbart alternativ, än papper som tillverkas från träd. Dessutom så tillverkades det första pappret med hjälp av hampa! okt 20, 2020

Hampapapper – världens första papper!

Papper tillverkat från hampa är ett miljövänligt och hållbart alternativ jämfört med papper som tillverkas från träd. Från ett historiskt perspektiv tillverkades världens första papper delvis med hjälp av hampa. (1)(2)

En av de största anledningarna till varför hampa är mer lämpat att användas för pappers produktion är för att hampa har en högre halt av cellulosa samt mindre legin innehåll. Utöver detta är det ett betydligt mer miljövänligare alternativ eftersom hampa produceras snabbare än träd.

Det är idag inte möjligt att skifta all pappersproduktion till hampa, men med tiden växer sig hampaindustrin sig större. Det finns idag varken tillräckligt med maskiner eller odlad hampa för att täcka Sveriges behov av papper. Dessutom så håller tillverkningsprocessen för specialiserat papper såsom skrivarpapper fortfarande på att perfektioneras.

Vad är Hampa papper?

Hampapapper tillverkas från hampaväxtens långa- och korta bastfibrer. Den kemiska kompositionen av hampa liknar den vid träd, vilket gör hampa till ett bra råmaterial för att tillverka papper. Under 1800-talet användes hampapapper mycket, men produktionen minskade under tidiga 1900-talet allt eftersom hampa produktion och handel började förbjudas i USA i samband med ”1937 Marijuana Tax Act”.

Fördelar med hampa papper

Hampa kan hjälpa att stoppa stora delar av skoskövling, återställa jordlagret och bidra till en grönare planet.

 • 1 hektar hampa kan producera lika mycket papper som 4-10 hektar träd under en 20 årig cykel.
 • Hampa växer klart på 4 månader, medan träd tar 20-80 år.
 • Hampa har högre koncentration av cellulosa i träd, den huvudsakliga ingrediensen för papper
  • Träd har bara 30% cellulosa, som kräver starka kemikalier för att ta bort 70% av de andra ämnena. Hampa kan ha upp till 85% cellulosa innehåll.
 • Hampa har lägre lignin-halt än träd. Hampa innehåller 5-24% lignin medan träd har 20-35%. Det är fördelaktigt eftersom lignin behöver tas bort innan pappersmassan kan bearbetas till papper
 • Hampapapper är mer hållbart än papper ifrån träd, hampapapper blir inte gult, spricker eller förfaller på samma sätt som träd-papper.
 • Ett bredare användningsområde av hampapapper kan bidra till hållbarhets lösningar för att minska kallhyggen runt om i världen.

Historia om hampa papper

 1. Världens första papper
  Hampa användes för att tillverka första pappret i kina. Detta papper bytte förmodligen ut klumpiga plattor tillverkade av sten eller lera. Hampa var redan en alldaglig resurs för människor under århundraden som en källa för mat, tyg, rep och en hel drös med andra produkter.
 2. Hampa papper sprids från Kina, genom mellanöstern och ut i världen
  Efter uppfinnandet av pappret dröjde det inte länga innan Kineserna hur överlägset det var att ta anteckningar, hålla räkning och trycka böcker. De upptäckte även att hampapapper kunde nyttjas får att slå om dyrbara saker såsom porslin under frakt. Pappret spred sig sedan till mellanöstern och senare till resten av världen. Ryssland var en av de största producenterna av hampa under 1800-talet.
 3. Glömdes bort under 1900-talet
  Hampan höll på att revolutionera världen under 1920 och 1930-talet, dessvärre valde gigantiska syntetfiber företag och tidningar använda lobbyism för att förbjuda kultiverande av hampa i USA. Beslutet kom ironiskt nog bara månader efter tidskriften “Popular Mechanics” ansåg att hampa skulle bli en miljard dollar gröda (se bild).

Hampa har ännu inte återhämtat sig från detta förbud vars konsekvenser senare spred ut i världen.

Framtidens hampappaper

Pappersslöseri och kallhyggen är ett stort problem i världen, hampa kan vara en del av lösningen. Det kommer ta år att utveckla den infrastruktur som krävs för en allternativ pappers industri där hampa är den primära råmaterialet.

När jag var 14 bestämde jag mig för att dedikera mitt liv till hampa. Att lära mig allt jag kan om denna växt och att dela med mig av denna kunskap.
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments