Hampafrön – ett hälsosamt frö fyllt med mineraler, fibrer och protein
Hampafrön är en bra källa för högkvalitativt protein, dessutom så innehåller hampafröet även de essentiella fetterna omeg-3 och omega-6. Fröet finns i två varianter skalade hampafrön som är perfekt och ha i det mesta med en god något nötig smak. Sedan finns det helt vanliga hampafrön som har ett hårt och knaprig skal, rikt på kostfibrer.
Kort om hampafröet:
- Högt innehåll av protein och fibrer
- Innehåller: Järn, Magnesium och Zink
- Ett av jordens mest näringsrika fröer
Nästintill optimal balans mellan omega-3 och omega-6
En av fantastisk egenskap hos hampafrön är dess balans mellan de essentiella fettsyrorna omega-3 och och omega-6. Hampafrön innehåller 2,5 gånger så mycket omega-6 som omega-3. Vilket ger en kvot på 2,5:1 en nästintill optimal balans mellan omega-3 och omega-6 fetterna.
Många i västvärlden får i sig ett allt för högt innehåll av omega-6 jämfört med omega-3, det finns indikationer på att svensken äter 10-20 gånger mer omega-6 än omega-3 enligt en artikel från Läkartidningen. Ett för högt intag av omega-6 indikerar enligt exempelvis denna studie en ökad risk för övervikt.
Hampafrön som kosttillskott
Hampafrön kan med fördel användas inom hälsokost, tack vare dess höga innehåll av nyttiga fetter, protein och mineraler.
Precis som många andra fröer och nötter så är hampafrön ett näringsrikt livsmedel som fungerar klockrent som ett naturligt kostillskott. Att byta ut sina fiskoljekapslar och vitamintabletter har flertalet fördelar, inte minst för att du får fibrer i dig.
Olika sätt att använda hampafrön
Hampafrön kan användas i sallader, strö över gröt eller yoghurt, i Müsli, smoothies ja möjligheterna är oändliga. Att tillsätta en matsked eller två med hampafrön i din morgon smoothie är ett bra sätt att öka intaget av omega-3 och protein