Hälsa Hampa Information & Kunskap

Hampafrön – ett hälsosamt frö fyllt med mineraler, fibrer och protein

Hampafröet är ett av världens absolut nyttigaste fröer! dec 15, 2018

Hampafrön – ett hälsosamt frö fyllt med mineraler, fibrer och protein

Hampafrön är en bra källa för högkvalitativt protein, dessutom så innehåller hampafröet även de essentiella fetterna omeg-3 och omega-6. Fröet finns i två varianter skalade hampafrön som är perfekt och ha i det mesta med en god något nötig smak. Sedan finns det helt vanliga hampafrön som har ett hårt och knaprig skal, rikt på kostfibrer.

Kort om hampafröet:

  • Högt innehåll av protein och fibrer
  • Innehåller: Järn, Magnesium och Zink
  • Ett av jordens mest näringsrika fröer

Nästintill optimal balans mellan omega-3 och omega-6

En av fantastisk egenskap hos hampafrön är dess balans mellan de essentiella fettsyrorna omega-3 och  och omega-6. Hampafrön innehåller 2,5 gånger så mycket omega-6 som omega-3. Vilket ger en kvot på 2,5:1 en nästintill optimal balans mellan omega-3 och omega-6 fetterna.

Många i västvärlden får i sig ett allt för högt innehåll av omega-6 jämfört med omega-3, det finns indikationer på att svensken äter 10-20 gånger mer omega-6 än omega-3  enligt en artikel från Läkartidningen. Ett för högt intag av omega-6  indikerar enligt exempelvis denna studie en ökad risk för övervikt.

Hampafrön som kosttillskott

Hampafrön kan med fördel användas inom hälsokost, tack vare dess höga innehåll av nyttiga fetter, protein och mineraler.

Precis som många andra fröer och nötter så är hampafrön ett näringsrikt livsmedel som fungerar klockrent som ett naturligt kostillskott. Att byta ut sina fiskoljekapslar och vitamintabletter har flertalet fördelar, inte minst för att du får fibrer i dig.

Olika sätt att använda hampafrön

Hampafrön kan användas i sallader, strö över gröt eller yoghurt, i Müsli, smoothies ja möjligheterna är oändliga. Att tillsätta en matsked eller två med hampafrön i din morgon smoothie är ett bra sätt att öka intaget av omega-3 och protein

När jag var 14 bestämde jag mig för att dedikera mitt liv till hampa. Att lära mig allt jag kan om denna växt och att dela med mig av denna kunskap.
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments