Berättelser Hampa

Från Opioider till cannabinoider – en berättelse

Det här är en berättelse om hur Sussane Person kunde lämne ett liv fyllt av smärta och socialångest bakom sig. Efter åratal av opioidläkemedel kunde Susanne Persson lämna det livet bakom sig. Samtidigt som hon återigen fick energi i kroppen. okt 28, 2017

Från Opioider till cannabinoider – en berättelse

Smärta, socialångest och ett liv som bara såg ut att bli sämre. Efter åratal av opioider kunde Susanne Persson lämna det bakom sig, samtidigt som hennes kropp återfick sin vitalitet. Det här är hennes berättelse.

Redan som ung drabbades hon av nervsmärtor genom ridning, med åren skulle hon få ett flertal diagnoser både fysiskt och psykiskt. Alltifrån ADD, Bipolär, artros och gikt. Genom åren har läkarna testat att förskriva alla möjliga medel utan tillräcklig effekt.

Idag har Susanne lämnat sitt gamla liv bakom sig.

Opioider mot smärta

19 år gammal så kom Sussane Persson i kontakt med opioider för första gången, hon fick det utskrivet för värk i axlarna och rygg. Det dröjde dock inte många månader innan hon var helt beroende och inte ville gå en dag utan tabletterna. Det skulle ta över 40 år i ett liv kantat av beroende och prövningar innan den destruktiva cykeln kunde brytas. Livet kändes länge som en ond cirkel av självmedicinerade och otillräcklig lindring av medicinerna.

–Opioider tar inte ens bort smärtan, det gör det bara lite roligare att ha smärtan.

Sex månader innan hon testade hampaolja befann Susanne sig i ett psykosliknande tillstånd, där hon hade isolerat sig fullständigt. Skelettet värkte och det kändes som hennes händer var genomborrad med spikar. Hon kunde knappt hålla en kaffekopp utan att tappa den. Samtidigt som hennes sociala fobi var överväldigande.

–När livet var som värst kunde jag inte ta mig upp ur sängen. Det kändes som min sjukdom tog en del av mig, bara det gjorde att jag kände mig fruktansvärt deprimerad.

Sussane föredrar att använda cannabinoider genom sin vej, där hon nyttjar den vid behov

Cannabinoider kommer in i bilden

När hon berättar om hur livet numera känns så fylls hennes ögon av tårar.
–Det liv som jag lever i nu är kärleksfullt och vackert, ja helt fantastiskt! Utbrister hon med entusiastisk stämma. Susanne berättar hur hon numera spenderar dagarna vandrandes i skogarna med hundarna, eller umgås med sitt barnbarn. Dagar spenderade inlåst och isolerad med smärta finns inte längre.

Susanne Persson tog cannabinoider främst för sin fysiska värk, men med tiden insåg hon att stora förändringar även fanns att finna på den psykiska fronten.
–På en vecka blev jag en helt annan människa. Jag kunde koncentrera mig och slutföra saker, något jag tidigare aldrig kunnat göra. Sussane berättar även hur hennes sömn förbättrades efter tredje dagen. Hon sov 6 timmar i sträck, något som tidigare varit omöjligt då hon vaknat om nätterna. Hon säger att hennes sömnmönster fortsatt vara bra sedan dess.
sex månader efter hon börjat med cannabinoider så har samtliga av hennes symtom avtagit så pass mycket att hon idag känner sig glad och relativt smärtfri i livet.
–Ibland har jag smärta i fötterna, men jag känner mig inte handikappad längre, jag kan knyta nävarna, jag kan lyfta saker utan att bli sängliggande i veckor.

Livet utan cannabinoider

–Jag hade förmodligen varit på psyket, eller legat hemma framför TV i fosterställning. Mitt liv de senaste åren har mer eller mindre bara rasat mer och mer. För mig är det otänkbart att gå tillbaka till ett liv fyllt av ångest och värk.  Varför skulle jag det när det finns en produkt som gör att jag kan leva ett liv med livskvalité?

Susanne har valt att dela med sig av sin berättelse, för att inspirera andra att göra likadant.

Ställer upp för förändring

–Jag vill framföra att det här (cannabinoider) är något som människor behöver kunna få ta del av. Vi är många som blivit hjälpta och fått tillbaka livet. Behöver man säga mer?


Syftet med denna typ av artikel är att ge personer möjligheter att göra sin röst hörd. Alla människor har unika förutsättningar och påverkas olika. Det som yttras i dessa sammanhang är därmed baserade på individuella personers erfarenheter.

När jag var 14 bestämde jag mig för att dedikera mitt liv till hampa. Att lära mig allt jag kan om denna växt och att dela med mig av denna kunskap.
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments