Hampa Nyheter

2018 är hampans år!

1 mars, 2018

author:

2018 är hampans år!

Vi befinner oss i Örebros kulturhus och energin är förväntansfull – kvällens tema är hampa. Människor har vallfärdat från hela landet för att delta i denna historiska händelse.

David Appelgren är kvällens första talare som med sig på scen även har en hampaväxt.

Kvällens första talare möts av stora applåder. Det är David Appelgren en ekobonde som odlar hampa och grundare av matfusket. Han är även ordförande i det nystartade Svenska Hampaförbundet – en organisation som ämnar att sprida kunskap och information om hampa.

Under föreläsningar så tar David med oss på en rejäl resa inom hampa. Vi får lära oss om hur de gamla grekerna, vikingarna, egypterna och kineserna alla nyttjade hampa för dess mångsidighet – där det användes vid exempelvis reptillverkning som gjorde att vikingarna kunde korsa haven,  kinesisk läkarkonst och hur det använts inom religion.

David Appelgren tar publiken genom en övergripande resa om hur hampa använts av mänskliga civilisationer i tusentals år.

David talar om hur hampan kan användas istället för att skövla skog, hur dess frön har en optimal balans av omega 3 & 6 och om dess höga proteininnehåll. David förklarar även om cannabinoiders inverkan på den mänskliga kroppen och vad skillnaden mellan hampa och ”marijuana” är för något (den ena är en industriell resurs, medan den andra har berusande verkan)

Mellan åren 1970-2003 så var det förbjudet var olagligt att odla hampa i Sverige. Något komiskt med tanke på att det var den kände botanisten Carl Von Linné som namngav hampan med dess latinska namn ”Cannabis Sativa L” – Där L:et symboliserar Linné.

*Även på scenen finns en hampaväxt som till publikens förtjusning skickas runt. Växten passerar mellan alla människor i salen som luktar, studerar och förnöjt skickar den vidare.

Det är hög tid att hampan åter igen får en central roll i mänskligheten – en gröda som försörjer oss med mat, medicin och alla möjliga resurser som betong, plats och bränsle. Det är en av jordens främsta ekologiska resurser med tiotusentals användningsområden och är ett fullgott alternativ till många av de destruktiva industrier som härjar på vår planet som skövlar skog och förstör vår planet.

2018 är hampans år

När jag var 14 bestämde jag mig för att dedikera mitt liv till hampa. Att lära mig allt jag kan om denna växt och att dela med mig av denna kunskap.
Prenumera
På min mig om
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments